“De film wordt steeds leuker om te zien”

Titie Mol (60)

Titie Mol (60) speelde als 11-jarig meisje in de best bezochte Nederlandse speelfilm aller tijden. Bij de audities in Giethoorn viel het blonde kind Bert Haanstra onmiddellijk op. “Op mijn oude hoorn zat een toets die haperde.”

Door Marianne Stuit

“Ik was het buurmeisje van het café Fanfare,” vertelt Titie Mol. “Destijds was er in het café elke woensdagmiddag een repetitie voor de jeugdfanfare, waar ik toen lid van was. Op een repetitie kwamen Bert Haanstra en Rudi Meyer de plannen voor de film vertellen. Ze hadden één jongen en één meisje nodig. Voor zover ik me herinner hebben ze gewoon een tijdje naar ons groepje jeugd zitten kijken en toen Jan Mol en mij uitgekozen. Op mijn oude hoorn zat één toets die haperde en die vaak vast bleef zitten. Dat vond Haanstra blijkbaar wel grappig. Dat gehannes met die haperende toets is precies zo in de film terecht gekomen,” lacht Titie, “maar dat was dus in het echt ook!”

Binnenpad 70
In de jaren vijftig was overal woningnood in Nederland, ook in Giethoorn. Titie woonde met acht (!) familieleden in het kleine huis naast café Fanfare op Binnenpad nummer 70. Het huisje was eerder eigendom geweest van haar Gieterse overgrootmoeder Scholten. Nadat zij in 1953 op 94-jarige leeftijd was overleden, behoorde het huisje aan Titie’s oudoom en zijn vrouw. “Ten tijde van de filmopnamen woonden wij in dat kleine huis met acht familieleden tegelijk,” vertelt Titie, “en aan de achterkant van het huis had mijn oom dan ook nog een groentewinkeltje. De groenten werden verbouwd in een grote moestuin, aan de overkant van de gracht, achter de huidige schelpengalerie Gloria Maris op Binnenpad 115.”
Daar – naast de huidige schelpengalerie - lag ook de woonboot aangemeerd waar het liefdespaar in de film (Marije en Douwe), dat ook al wordt geplaagd door woningnood, zo graag hun intrek wil nemen. “Vanuit ons huis keek ik vaak naar de filmopnames,” vertelt Titie, “er werd vaak gefilmd voor ons huis en bij het café Fanfare. Het was erg spannend en opwindend en als schoolkinderen smulden wij ervan!”

Mensen van toen
Titie bekijkt de film nog regelmatig en met genoegen. “De film wordt steeds leuker om te zien, al die mensen van toen en al die plekjes in het dorp. Ons huis is ook in de film zien: in de scène dat de burgemeester en de gedeputeerde met de politieagent staan te praten.”

Kruidenier Koendering (Herbert Joeks) verfde zijn boot bij Punterwerf Schreur op het erf, herinnert Titie zich. “De boot ligt daar op de helling, waar de punters te water worden gelaten.”

De scène met de melkbussen, ook met acteur Herbert Joeks, speelt zich af in de gracht voor het huidige historisch museum Olde Maat Uus. “Daar woonde toen Beugie nog, Olde Maat zelf zeg maar. Hij was een alleenstaande man en had moeite om huis en tuin een beetje op orde te houden. ’t Zag er toen niet zo netjes uit als nu, hoor.”

Het winkeltje van de coöperatie, waarin mevrouw Koendering (Riek Schagen) de bruine bonen afweegt, is waar nu het Mineralenmuseum de Oude Aarde is. Bij de Geythorn, de woning van kunstschilder Piet Zwiers, was destijds een extra bruggetje voor de filmopnamen, vertelt Titie.

Naar Amsterdam
De meeste binnenopnames voor de film werden gemaakt in de Cinetone filmstudio’s in Amsterdam. Vanzelfsprekend was Titie erbij. Logeerden de meeste muzikanten van de Gieterse Fanfare in een hotel, de 11-jarige Titie logeerde bij een gezin in Amsterdam, waarvan de vrouw des huizes uit Giethoorn kwam en een dochtertje had van haar leeftijd.

De feestelijke filmpremière was ook in Amsterdam, in het chique Tuschinski Theater. Het hele gebeuren maakte grote indruk op Titie. “Als Gieterse Fanfare waren wij opgetrommeld als extra attractie, wij liepen spelend door de binnenstad van Amsterdam. Aan het eind van de première stonden wij - in Tuschinski – spelend op het toneel. Daar kreeg ik een prachtige doos bonbons van Bert Haanstra! Dat is ook alles wat ik eraan overgehouden heb, want als kind mocht ik niet betaald krijgen. Later als er eens ergens wat speciaals te doen was rond de film, werd ons orkest ook vaak opgetrommeld. We kregen er veel optredens door.”

Titie Mol verliet het orkest in 1964. “Het was leuk om te doen, maar ik was een meisje van zestien en ik kreeg andere interesses. Later vond ik het jammer dat ik gestopt was. Tegenwoordig zing ik met veel plezier in een groot oratoriumkoor in Veldhoven.”

Beeldscherm
Titie kon goed leren en na de HBS vertrok zij naar Eindhoven om bij Philips de opleiding te volgen tot laboratoriumassistent. Het scherm bleef een belangrijk element in haar leven: zij werkte ruim 42 jaar bij Philips, waarvan de meeste tijd als research-assistent, aan de ontwikkeling van polymeren die worden gebruikt voor LCD-schermen. Sinds april is Titie Mol met pensioen. Nog geregeld komt zij naar Giethoorn. Hoewel het adres Binnenpad 70 momenteel te koop staat, zit een verhuizing er niet in. “Mijn sociale leven is nu in Brabant, waar ook mijn kinderen wonen. Maar ik kom natuurlijk wel geregeld logeren!”