Wie spelen er in Fanfare?

Hans Kaart (19 mei 1920 - 18 juni 1963): Rol > Geursen
Gesprekken en krantenknipsels uit die tijd leveren het beeld op dat van alle acteurs Hans Kaart de meeste indruk heeft gemaakt. Of zoals De Telegraaf van 28 juni 1958 zegt: ‘Hans Kaart steelt de show.’ Hij is het middelpunt van wat later één van de grappigste opnames uit de film zou blijken te zijn; degene met de koe op het terras van Smit’s Paviljoen. Hans Kaart speelt in Fanfare heel overtuigend de rol van Bombardonspeler/kastelein Geursen die ruzie krijgt met Krijns (Bernard Droog). Hans Kaart begon in die tijd ook als zanger te werken en werd een ‘omstreden figuur’. Men vroeg zich af waarom hij liever zanger werd dan acteur, aangezien men vond dat acteren hem beter af ging dan zingen. In 1963 overleed Hans Kaart al op 43-jarige leeftijd na complicaties bij een operatie aan één van zijn oren.

Bernard Droog (1921): Rol > Krijns
Bernard Droog heeft één van hoofdrollen: de Hoornist Krijns, die ruzie krijgt met Geursen (Hans Kaart). Krijns ergert zich aan het voortdurende gelach van Geursen, waardoor hij steeds valse noten blaast, dit weer tot grote woede van Geursen. Bernard Droog speelde ook o.a. nog in Ciske de Rat (1955), de zaak M.P. (1960) en  Karakter (1997).

Albert Mol (3 januari 1917 -  9 maart 2004): Rol > Dirigent Schalm
Albert Mol was blij toen hij gevraagd werd voor een rol in Fanfare, zoals hij zelf zegt: ’Of ik interesse had in een rol in een speelfilm. Nou, dat was wel even slikken. Bert had toen al een naam als filmmaker en als zo’n man je dan belt, dan hou je wel even de hoorn van je af. Ik voelde mij zeer vereerd en als een kind zo blij: je bent meteen een filmster…(haha)’. In Fanfare krijgt Albert Mol de rol van een jonge dirigent, die door Lies (Andrea Domburg) naar het dorp wordt gehaald om de Fanfare van Krijns (Bernard Droog) te leiden. In zijn verdere carrière deed Albert Mol o.a. mee aan de film ‘Het wonderlijke leven van Willem Parel’ van Wim Sonneveld en in 1960 de film 'De zaak M.P.', ook van Bert Haanstra. Grote bekendheid kreeg hij met zijn rol als panellid van het jaren ’70 spelletje ‘Wie van de Drie'.

Andrea Domburg (21 april 1923 - 23 juli 1997): Rol > Lies
Andrea Domburg speelt de rol van Lies, de zuster van Krijns, die dirigent Schalms (Albert Mol) naar het dorp haalt om de Fanfare van haar broer te leiden. Andrea Domburg kwam in aanraking met acteren via het toneel en het cabaret van Cor Ruys. Haar eerste gezelschap was het Rotterdams Toneel (1951-1954). Daarna speelde Andrea Domburg bij diverse - meestal grote - gezelschappen allerlei rollen, van klassiek tot modern. Zij werkte verder mee aan films en TV programma’s o.a. Kleren maken de man (1957), Kermis in de regen (1962), de televisieserie Karakter (1971) en Keetje Tippel (1975).

Wim van den Heuvel (20 oktober 1928): Rol > Douwe
In Fanfare speelt Wim van den Heuvel de politie-agent Douwe. Douwe is stapelverliefd op Marije (Ineke Brinkman). Deze romance loopt echter niet vlekkeloos. Het is spannend of hij door de ruzie tussen de Fanfares wel met zijn Marije kan trouwen en zo ja, kunnen ze dan nog wel op de woonschuit van Krijns gaan wonen? Hij is de jongere broer van acteur André van den Heuvel. Wim van den Heuvel speelde o.a. rollen in: Claudia en David (1960), De Huzaren (1960) en De Vlucht van de Duif (1964).
 
Herbert Joeks (26 november 1915 - 28 juli 1993): Rol> Koendering
Herbert Joeks speelt de Kruidenier/triangelmuzikant Koendering. Zijn loopbaan begon tijdens de oorlog, in deze periode trad hij op met Weense liedjes. Na de oorlog werd hij gevraagd om zich bij een cabaretgezelschap aan te sluiten. Naast zijn rol in Fanfare, brak hij 1958 ook door met zijn rol als de indiaan Klukkluk in de televisieserie Pipo de Clown. Hij overleed op 77-jarige leeftijd in Amsterdam.

Gieterse ‘ster’: Jan Mol: Rol > hulpje van Geursen 
Een behoorlijk prominente rol in ‘Fanfare’ had de toen 13-jarige Jan Mol uit Giethoorn. Hij was lid van de Gieterse Fanfare, als zij op een avond repeteren, komen Bert Haanstra en Piet Zwiers kijken. Haanstra had figuranten nodig en koos al snel Jan Mol uit voor het rolletje van hulpje. Tijdens het filmen kreeg Jan Mol van Haanstra te horen ‘wees gewoon jezelf’ en kijk nooit in de camera! Jan Mol kijkt met veel plezier terug en zegt zelf: ‘het was één groot avontuur’.


  
Klik hier voor de openingspagina

+++ SLOTAKKOORD FANFARE FESTIVITEITEN IN GIETHOORN +++