Giethoorn & film Fanfare

Een terugblik ...

Zowel voor het dorp Giethoorn als voor Bert Haanstra is de opname van Fanfare een onvergetelijke gebeurtenis geweest. Was Giethoorn voor het uitkomen van de film in zekere zin al een toeristische trekpleister, na Fanfare komt de stroom bezoekers pas echt op gang!

De film heeft het dorp voor altijd op ‘de kaart’ gezet. Van heinde en verre komt men naar het dorp uit de film, gaandeweg ook steeds meer toeristen uit het buitenland. Iedereen die Fanfare had gezien, en dat waren er niet weinig, wilde wel eens bekijken, waar het zich allemaal had afgespeeld. Een verslaggever van Het Parool, die in het voorjaar van 1959 een kijkje kwam nemen, sprak zelfs van ‘een koorts’: ‘Febris fanfarica geythornensis’!

Mevrouw Waaijer, toenmalige eigenaresse van het café, heeft direct na de film haar café omgedoopt tot café Fanfare. En dat is, tot op de dag van vandaag, zo gebleven. Wie op dit moment de Fanfare bezoekt, stapt een beetje ‘de film binnen’. Het hangt vol foto’s en andere herinneringen, zoals de scheepstoeter van Rudi Meyer.

De komst van al deze toeristen in het dorp, vroeg ook om meer en modernere voorzieningen. Het Bovenwiede die op enkele plaatsen slechts enkele decimeters diep was, werd uitgediept zodat er ook zeilboten konden varen. De waterwegen die de diverse plassen verbinden, werden verbeterd en met het overgebleven zand werden wegen aangelegd. De dorpsgracht werd uitgebaggerd en van nieuwe walbeschoeiingen voorzien. Nu konden de motorpunters, ongestoord en zonder beschadigingen aan te richten, rondvaren.

Met de toename van het toerisme verhoogt ook de welvaart van de middenstand. De oude kruidenier Petter kon bijvoorbeeld een modern winkelpand laten bouwen, inclusief nieuwe verharde weg. Bij de oude zaak moesten de levensmiddelen nog per punter worden aangevoerd.

Vandaag de dag bezoeken nog zo’n 1 miljoen toeristen uit binnen- en buitenland het mooie waterdorp. Nog steeds ‘betovert’ zij iedereen. Niet voor niets heet Giethoorn nog steeds liefkozend ‘het Groene Venetië’!