Regisseur Bert Haanstra

(31 mei 1916 – 23 oktober 1997)

Bert Haanstra groeide op in verschillende plaatsen maar voornamelijk in het Twentse Goor. Al vanaf zijn twaalfde jaar wilde hij films maken, maar pas twintig jaar later, vanaf 1947 werd zijn droom werkelijkheid en was hij professioneel filmer. Hij volgde twee jaar de Rijkskweekschool in het nabije Hengelo maar hij wist al snel dat dit zijn niet zijn bestemming was. Hij ging met toestemming van zijn ouders enige tijd in opleiding bij een fotograaf, hier was hij echter snel uitgeleerd en vertrok naar Amsterdam. In 1934 werkte hij voor het bekende persbureau Vaz Dias als persfotograaf. De jonge Bert Haanstra legde in die functie schokkende beelden vast. Hij was twee dagen na de bevrijding, op 7 mei 1945, ooggetuige van een bloedige aanslag op burgers in het centrum van Amsterdam. Tijdens een bevrijdingsfeest begonnen achtergebleven Duitse soldaten vanuit de Groote Club te schieten op de feestvierende bevolking op de Dam en het Rokin, waarbij 22 burgers stierven en 122 gewonden vielen.

In de oorlogsjaren deed hij de schildersopleiding aan de Rijksacademie voor de Beeldende Kunsten in Amsterdam. Naast zijn opleiding was Haanstra in die periode op diverse manieren actief in het verzet. Als spionagefotograaf fotografeerde hij voor de geallieerden strategische locaties die vervolgens gebombardeerd werden. Ook voorzag hij mensen die gevaar liepen van geldige persoonsbewijzen. Na de oorlog zet hij zijn eerste stappen in de filmwereld als cameraman van de film ‘Myrthe en de demonen’. Alhoewel de film een flop werd, prezen de kranten het camerawerk.

Zijn eerste eigen film ‘De Muiderkring leeft’ kwam uit in 1949, daarna volgde in 1958 één van zijn grootste successen: de komische film ‘Fanfare’. Voor deze film, geschreven door Jan Blokker, koos hij een sterrencast van Nederlandse acteurs en actrices: o.a. Bernard Droog, Albert Mol, Hans Kaart, Ineke Brinkman. De film werd een groot succes voor Haanstra, het trok maar liefst 2,5 miljoen bezoekers. Nog altijd staat ‘Fanfare’ op nummer 2 van best bezochte films in Nederland, alleen ‘Turks Fruit’ van Paul Verhoeven haalde hogere bezoekcijfers. Bert Haanstra heeft in zijn veertigjarige loopbaan 78 filmonderscheidingen ontvangen voor zijn films en documentaires, waaronder zelfs in 1960 (als eerste Nederlander!) een oscar voor de documentaire ‘Glas’. De films ‘Alleman’ (1964) en ‘Bij de Beesten af’ werden voor diezelfde prijs genomineerd. Na zijn pensionering wijdt hij zich volledig aan zijn andere passie: schilderen. En wel zo goed, dat hij een eigen tentoonstelling krijgt in het Stedelijk Museum Amsterdam en de ‘Gerard Terborch-prijs’ in de wacht sleept. Net als zijn ouders is Bert Haanstra overleden aan Alzheimer. Zijn kinderen zijn tegenwoordig ook actief in de filmwereld: Jurre Haanstra componeert filmmuziek en Rimko Haanstra is filmregisseur.

Voor meer informatie: website Bert Haanstra