Sterren in Giethoorn
De Gieterse bevolking zag tijdens de opnamen voor Fanfare, in 1958, een sterrencast van Nederlandse acteurs en actrices in het dorp verschijnen. Voor Herbert Joeks, Riek Schagen, Andrea Domburg en Albert Mol was de film een doorbraak in hun carrière. Zij behaalden nog jarenlang successen op tv en in films en theater.

 

Actrice Andrea Domburg besloot meteen na filmopnamen in Giethoorn te gaan wonen en kocht er een huis; haar zuster - getrouwd met de bekende acteur en humorist Rijk de Gooijer volgde al snel haar voorbeeld.

 

In het kielzog van De Gooijer verhuisden in de jaren zestig en zeventig tal van bekende kunstenaars naar Giethoorn en omstreken, o.a. schrijver Eelke de Jong, tekenaar Peter van Straaten en schrijver Herman Pieter de Boer.  Schrijfster Marjan Berk, een goede vriendin van De Gooijer, woonde vele tientallen jaren in het naburige Kalenberg.

 

Hun lotgevallen werden door schrijver Eelke de Jong beschreven in het boek Mae West in Giethoorn (1978,  Loeb & van der Velden). Het boek is gebaseerd op het feuilleton Veehoudersdagboek, dat in 1973-1974 verscheen in Haagse Post (het huidige weekblad HP/De Tijd).

 

 

           

 

 

 

 
 
  
Klik hier voor de openingspagina

+++ SLOTAKKOORD FANFARE FESTIVITEITEN IN GIETHOORN +++