RTV Oost Mediapartner 50 jarig jubileum 'Fanfare'

Vijftig jaar geleden verscheen de beroemde film Fanfare van Bert Haanstra. Het jubileum wordt de komende maanden in Giethoorn uitgebreid gevierd. Komend weekend gaan de festiviteiten van start met een reeks muziekfestivals, waarbij regionale fanfares optreden in het dorp. RTV Oost is de komende maanden mediapartner van de organisatie en zal verslag doen van alle speciale evenementen rond het 50-jarig jubileum van Fanfare.

Vrijdagavond 16 mei is de mediastart in het TV Oost programma ‘En Dan Nog Even Dit’ (18.21 uur). Het Radio Oost programma ‘Buurten’ komt zaterdagochtend 17 mei vanaf 08.00 uur live uit café De Fanfare. Verder bestaan er plannen om eind oktober op exact de dag en tijd dat ‘Fanfare’ in 1958 in het Amsterdamse Tuschinski-theater in première ging, de film in de originele versie uit te zenden bij TV Oost.

Zowel voor Giethoorn als voor Bert Haanstra is de opname van Fanfare een onvergetelijke gebeurtenis geweest. Voor het uitkomen van de film was het dorp in zekere zin al een toeristische trekpleister, maar na Fanfare kwam de stroom bezoekers pas echt op gang. Iedereen wilde wel eens zien waar het verhaal zich had afgespeeld. Het toerisme zorgde voor een grote opleving van de lokale economie. Tot op de dag van vandaag herinnert het plaatselijke café Fanfare aan de beroemde film en haar invloed op het dorp.

Het 50-jarig jubileum van Fanfare wordt in Giethoorn gevierd met diverse activiteiten. Het Muziekfestival, waarbij regionale fanfares hun muziek ten gehore brengen op en bij het water, vindt plaats op 17, 18, 25 en 31 mei en 1, 7 en 8 juni. Zaterdag 24 mei zal het mannenkoor de Flagellanten shanty's en zeemansliederen ten gehore brengen langs de grachten van Giethoorn. Tijdens de Atelierroute Giethoorn-Steenwijk op zaterdag 17 en zondag 18 mei gaan schilders aan de slag met het thema 50 jaar Fanfare. Op zaterdag 5 en 26 juli is er een ‘Drijf-in’ vertoning van Fanfare op een groot scherm.

Meer info is te vinden op www.rtvoost.nl .