Komende drie weekeinden Giethoorn in teken van vijftig jaar Film Fanfare

Eerste weekend succesvol begonnen

Giethoorn – De Fanfare weekeinden in Giethoorn zijn begonnen! Fanfaremuziek op de dorpsgrachten en bij horeca-gelegenheden, een atelierroute, live radio-opnames van RTV-Oost, veel regen maar ook zonneschijn vormden de ingrediënten van een succesvolle aftrap van de Fanfareweekeinden in Giethoorn.

Heel even leek Giethoorn afgelopen weekend op het Giethoorn van 1958 toen het dorp het toneel was van één van de meest succesvolle films in Nederland: Fanfare van Bert Haanstra. Het hele jaar vinden er talloze activiteiten in Giethoorn plaats om te vieren dat het precies vijftig jaar geleden is dat de film Fanfare uitkwam. De film heeft veel betekend voor het toerisme naar Giethoorn. Afgelopen weekend, 17 & 18 mei, ging het eerste Fanfareweekend succesvol van start.

Drie fanfares maakten het afgelopen weekend hun opwachting. Na een muzikale opwarming op het water, gaven het Vollenhoofsch Fanfare, de Harmonie uit Wesepe en Fanfare st. Caecilia uit Heeten een muzikaal optreden op het vasteland bij verschillende horeca-ondernemingen. Zaterdag trad het Vollenhoofsch fanfare op bij Café Restaurant Smit en de Harmonie bij Restaurant de Punter. Zondag sloot Fanfare St. Caecilia het weekend af met een spetterend optreden bij Restaurant de Grachtenhof.

De strijd barst opnieuw los!
De komende drie weekeinden zijn steeds andere horeca-ondernemingen het toneel van een bruisend optreden van een fanfare.  Na de drie optreden van afgelopen weekend laten op 24, 25 mei, 31 mei en 1 juni en 7 en 8 juni andere fanfares hun kunsten zien. Bezoekers aan de Festivalweekends kunnen middels stemkaarten de fanfares beoordelen. Uiteindelijk strijden de twee best beoordeelde muziekcorpsen in de  finale op zaterdag 18 oktober om de felbegeerde Fanfarebokaal.

De tussenstand is na één Fanfareweekend als volgt:

1. Vollenhoofsch Fanfare 8.24
  2. Fanfare St. Caecilia Heeten 8.19
  3. De Harmonie Wesepe 7.45

Ook bijzonder in het Fanfareprogramma zijn de twee ‘Drijf-in’ vertoningen van de film Fanfare op groot scherm op het water. Iedereen kan op zaterdag 5 of 26 juli de film Fanfare op groot scherm zien vanuit de eigen boot!

Atelierroute
Naast de muzikale activiteiten vond afgelopen weekend ook de atelierroute plaats. Fanfare filmster Albert Mol was dit weekend dirigent op doek en onderdeel van de Atelierroute Giethoorn-Steenwijk. Enkele schilders gingen met het film Fanfare-thema aan de slag bij Grand Café Fanfare en Atelier 66 in Giethoorn. Veel andere kunstenaars openden het afgelopen weekend hun deuren.

RTV Oost, mediapartner vijftig jaar Film Fanfare
RTV Oost, mediapartner van vijftig jaar Film Fanfare deed verslag van allerlei activiteiten en zal ook de komende weken verslag doen van alles wat er rondom het themajaar gebeurt.