Giethoorn pakt nog één keer uit

Spectaculair slotakkoord van Fanfarejaar

albertmol

albertmol1

GIETHOORN- Het slotweekend van het Fanfare belooft een spetterend slotstuk te worden van het succesvol verlopen Fanfarejaar. Giethoorn haalt alles uit de kast om de bezoeker op zaterdag 18 oktober te vermaken: een grote kunst- en cultuurmarkt, de finale van het muzikale Fanfarefestival, de opening van de expositie over de Film Fanfare, een taxatie met een veiling en als klapstuk de onthulling van het beeld van de wijlen acteur Albert Mol.

Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat de film Fanfare van regisseur Bert Haanstra uitkwam. De hoofdrolspeler van de film: het waterrijke dorp Giethoorn, staat daarom het hele jaar al stil bij het vijftigjarig bestaan van de film. Film Fanfare zette Giethoorn  voor een groot deel op de toeristische kaart. Mensen wilden wel eens zien waar die prachtige film die zoveel records brak was opgenomen. Dé toeristische trekpleister van de kop van Overijssel was geboren.

Kunst en Cultuurmarkt
De kunst- en cultuurmarkt is te bezichtigen langs de Ds. T.O. Hylkemaweg. Hotel Brasserie de Pergola organiseert naast de markt  een eigen "Tussen Kunst & Kitsch". Iedereen die antiek thuis heeft liggen en zich afvraagt wat de waarde ervan is kan zijn antiek tussen 11.00 en 15.00 uur laten taxeren door taxateur Enno de Boer (bekend van het RTV Oost televisieprogramma Geen kaf maar koren). In de loop van de avond om 18.30 uur organiseert Grandcafé Centrum een kunst en antiekveiling. Mensen die afstand willen doen van antiek, kunnen dit voor 10 oktober doorgeven via deze site. De opbrengt van de veiling gaat naar een goed doel.

Finalestrijd tussen de Fanfares
Wekenlang streden regionale fanfares om een finaleplaats van het Fanfarefestival. Het publiek gunde uiteindelijk  het Hasselts Fanfare en het Vollenhoofsch Fanfare een plekje in de finale.  Net als in de film vijftig jaar geleden zullen de twee fanfares een mooi optreden neerzetten om kans te maken op de Fanfarebokaal. De optreden zijn vanaf 14.30 uur te zien in de muziektent tegenover Restaurant 't Achterhuus aan de Ds. T.O. Hylkemaweg.

Expositie 50 jaar Film Fanfare
Vanaf zaterdag 18 oktober is een nieuwe expositie te bezichtigen in de karakteristieke Gieterse museumboerderij 't  Olde Maat Uus aan het binnenpad.  Met (uiteraard) als thema: 50 Jaar Film Fanfare. De expositie heeft bijzondere foto's, rekwisieten uit de film en volgt het spoor van de filmgeschiedenis. De entree is € 3,00 per persoon en voor kinderen € 1,00. Mochten er nog bijzondere zaken zijn die u wilt toevoegen aan deze expositie, laat dan een berichtje achter op deze website. De officiële opening is om 17.30 uur en zal door een bijzondere Fanfareheld worden verricht.

Albert Mol komt terug naar zijn geliefde Giethoorn
Een ander hoogtepunt tijdens deze dag zal zijn de onthulling van het beeld van Albert Mol, dat na een spannende wedstrijd gesitueerd wordt in Giethoorn. Om 15.15 uur wordt het manshoge beeld tegenover de doopsgezinde kerk aan het binnenpad op een ludieke wijze onthult door de kunstenaar Wim Kuijl.