Giethoorn 50 jaar film Fanfare

Slotakkoord Fanfarejaar zeer succesvol!

18okt1
18ok2
18ok4
18ok7
18ok5

GIETHOORN - Of Giethoorn dit jaar net zoveel aandacht kreeg als vijftig jaar geleden - toen de film Fanfare van regisseur Bert Haanstra volle bioscoopzalen trok - valt te bezien. Maar voor even was het dorp net zoals in 1958 overladen met (film)camera's, (oud)acteurs en met op de achtergrond in de dorpsgracht een strijd tussen twee fanfares. In het laatste Fanfareweekend ademde overal de Fanfaresfeer in Giethoorn.

Door: Gabriella Esselbrugge

De Ds. T.O. Hylkemaweg in Giethoorn vormde het centrum van alle feestelijkheden tijdens het laatste Fanfareweekend. De boulevard was bezaaid met kramen vol schilderijen, boeken, beelden en overige kunstwaar. Tegenover Restaurant 't Achterhuus stond de muziektent waar de twee finalisten van de Fanfarewedstrijd: het Hasselts Fanfare en het Vollenhoofsch Fanfare streden om de glimmende Fanfarebokaal. De juryvoorzitter Geert Sprick, had een zware kluif aan de twee sterke fanfares. Twee fantastische orkesten maar met een heel verschillend repertoire. Dat het Hasselts fanfare zich zo had verdiept in de film Fanfare, gaf uiteindelijk de doorslag. Het Vollenhoofsch Fanfare werd tweede, het Giethoorns Fanfare derde.

De nieuwste inwoner van Giethoorn
Het verderop gelegen Binnenpad zal vanaf dit feestweekend altijd blijven herinneren aan het vijftig jaar film Fanfarejaar. Zaterdag werd het standbeeld van de dirigent uit de film: Albert Mol onthuld onder de aanwezigheid van pers en nieuwsgierige Gietersen. Het beeld staat aan de dorpsgracht, schuin tegenover de doopsgezinde kerk. Kunstenaar Wim Kuijl, een oude bekende van Albert Mol, maakte het beeld uit brons. Het standbeeld werd onthuld door bekenden van de kunstenaar en de zus en zwager van Wim Kuijl: Adriana Kuijl en Jack Seuren.

Bekijk de expositie
Oud-Gieterse Titi Mol, die als jong meisje acteerde in de film Fanfare, was samen met andere acteurs aanwezig om terug te kijken naar vijftig jaar film Fanfare. Met de beroemde acteur Bernhard Droog die in de film Krijns speelt, opende Titi de expositie 50 jaar Film Fanfare in museum 't Olde Maat Uus. Hier zijn allerlei attributen en oude beelden uit de film te zien. De expositie is nog tot 30 november 2008 te bezoeken. Voor openingstijden en entree zie: www.oldemaatuus.nl.

Taxatie en veiling
Hotel Brasserie de Pergola organiseerde naast de markt een eigen "Tussen Kunst & Kitsch". Er waren lange wachtrijen voor de taxateur Enno de Boer, die vele mensen verraste.'s Avonds organiseerde Grand café 't Centrum samen met de Lionsclubs Meppel en Meppel-Zuidwest Drenthe een kunst en antiekveiling. De opbrengt van de veiling met 130 kavels gaat naar een goed doel.

Het NOS journaal
Het Venetië van het Noorden trok veel bekijks en was overladen met camera's. Van de lokale omroepen en kranten tot aan het landelijke NOS journaal waren op het feestprogramma afgekomen. Mediapartner RTV Oost deed twee uur lang live verslag vanuit Giethoorn. Aanstaande donderdag 23 oktober zendt RTV Oost de complete film vanaf 20.15 uur uit. Het is dan op de dag af precies vijftig jaar geleden dat de film in het Tuschinski theater in Amsterdam in première ging.