Filmjaar beleeft spectaculaire première

50 jaar film Fanfare volop dorpsavontuur

GIETHOORN- Vandaag, 12 april 2008 is op spectaculaire wijze het jubileum jaar Film Fanfare Giethoorn geopend. Precies vijftig jaar geleden maakte de film van Bert Haanstra furore in de Nederlandse bioscopen en zette de film het dorp Giethoorn als toeristische trekpleister op de kaart.

De opening werd verricht door één van de hoofdrolspelers uit de film; Riek Schagen. In de Film vertolkte zij de rol van Aaltje, vrouw van kruidenier Koendering. Velen kennen Riek wel vanuit haar rol als Saartje in de populaire televisieserie Swiebertje.

Maar er was meer hoog publiek aanwezig. Jan Mol was destijds de jongste speler in de film en lid van het Gieterse Fanfare. De toen 13-jarige jongen werd tijdens een repetitieavond van het Fanfare door Bert Haanstra en Piet Zwiers uitgekozen voor de rol van hulpje en heeft een prominente rol in de film gehad. Tevens waren de heer Bloemhof en Smit aanwezig die in de film de Tuba en de bugel bespeelden.

Verder was Dorrie Meyer aanwezig met haar zoon. Zij is de dochter van producent Rudi Meyer, een van de meest belangrijke Nederlandse filmproducenten.

Film-Fanfare-Race
Het feestelijke programma ging al om 10.15 uur van start met een sportieve Film-Fanfare-Race. Onder aanvoering van twee prominente schaatsers uit Giethoorn, Leslie Koen en Tim Roelofsen gingen twee teams met basisschoolkinderen en waterscouts op ludieke wijze de bokken (grote platte boten) door de dorpsgracht bomen. Tijdens het laden van melkbussen en hooi ontstonden authentieke taferelen. Een prachtige opmerking van twee oudere Gietersen die langs de dorpgracht werden voortgeduwd in een rolstoel:”dat punteren konden wij vroeger toch beter!”  De race finishte spectaculair bij het Smits paviljoen. Het “zwarte” team van Tim Roelofsen ging er uiteindelijk met de gewilde filmrol van de Fanfare vandoor. Door Museum de Oude Aarde werd een prachtige Film-Fanfare racebokaal vervaardigd die het winnende team in ontvangst mocht nemen.

Openingshandeling bij Krijns paviljoen
Het Smits paviljoen, in de film bekend geworden als Krijns paviljoen, was hét decor van de opening van het themajaar. Wout de Vries, loco-burgemeester van de Gemeente Steenwijkerland, verrichte de symbolische openingshandeling door een Fanfare Filmrol op de filmprojector te doen. Bij het hijsen van de Fanfare vlag, door Riek Schagen en Lisanne Toet (uit het winnende race-team) werd het Fanfarejaar met een ferm uitgesproken “leve de Fanfare!” officieel geopend. Vanaf dit moment werd door alle deelnemende ondernemers uit Giethoorn de speciale jubilieumvlag uitgehangen.

Het programma werd muzikaal omlijst door - hoe kan het ook anders- een optreden van het enige echte Gieterse Fanfare. Het Fanfare was special uitgedost in passende kledij. Het officiële vaandel ontbrak  niet bij dit prachtige concert. Speciaal voor deze gelegenheid componeerde Oscar Siep een film over Giethoorn anno nu, afgewisseld met beelden van de film Fanfare.

De oudere bewoners
Uiteraard roepen de fragmenten uit de vijftig jaar oude film vooral bij het oudere publiek herinneringen op. Bewoners van verzorgingshuis Zonnewiede in Giethoorn stonden daarom extra in het zonnetje op de dag van de opening. Ze vetrokken ‘s ochtends in een varende stoet vanaf Grand Café Fanfare naar de officiële opening en sloten de feestelijkheden af met een uitgebreide lunch.

Presentatie programma
Het Fanfarejaar is een bijzondere samenwerking tussen jong en oud, bewoners en ondernemers in Giethoorn. Dit keer dus geen strijd tussen de concurrerende cafés uit de Film maar unieke samenwerking om vijftig jaar Film Fanfare niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. Koop Jager, voorzitter van de Stichting 50 jaar Film Fanfare Giethoorn, en loco Burgemeester de Vries roemden deze betrokkenheid van ondernemers, oud gedienden én bewoners.